31 oktober 2009

Boris Pasternak - Dokter Zjivago
Wat? Leven en lijden in Rusland.

Wie? Boris Pasternak (1890 - 1960) was een Russisch schrijver en Nobelprijswinnaar.

Genre: roman

Sterren: ***


Het bleek dat alleen een leven, gelijk aan het leven van de medemensen, een leven dat te midden van hen spoorloos ten onder ging, het ware leven was. Het bleek dat een geïsoleerd geluk geen geluk was, zodat de eend en de alcohol, die waarschijnlijk elders in de stad nergens te vinden waren, in het geheel geen eend en alcohol meer waren. Dat verdroot hen nog het meest van alles.


Recensie: Een liefdesverhaal. Een geschiedenis van Rusland in de eerste helft van de twintigste eeuw. Een aanklacht tegen het communisme, en in mindere mate tegen wat daaraan voorafging. Dat alles is Dokter Zjivago, klassieker van de Russische Nobelprijswinnaar Boris Pasternak (een prijs die hij moest weigeren onder druk van de communistische overheid). Het verhaal is het wedervaren van een dokter, die niet alleen van zijn vrouw houdt, die verbannen wordt naar Parijs, maar ook nog van een andere vrouw. Allebei bezorgen ze hem kopzorgen, vooral door de opmars van de Roden. Pasternak schrijft, zoals we dat van Russische schrijvers gewend zijn, zeer breedvoerig en tot in detail, waardoor het verhaal veel aan kracht inboet. Hulde ook aan degenen die na honderd bladzijden nog weten wie wie is. Een down in het begin en één aan het einde, maar wel een paar indrukwekkende ups in het midden.

Links: wikipedia

Dokter Zjivago van Boris Pasternak - oorspronkelijke titel Doktor Zjivago - verscheen bij Signatuur in 2009 - vertaald door Nico Scheepmaker.
600 pagina's, isbn 9789056723194

Geen opmerkingen: