21 november 2009

Iain Pears - De val van Stone
Wat? Financiën een eeuw geleden.

Wie? Iain Pears (1955) is een Britse kunsthistoricus, journalist en romanauteur.

Genre: historische spionageroman

Sterren: ***


Het kapitalisme zat heel wat geraffineerder in elkaar dan ik had gedacht. Ik had er nooit meer in gezien dan een vorm van diefstal die wel wat van tovernarij weghad, maar nu drong geleidelijk tot me door dat het aan regels gebonden was. Hoe geheimzinnig en onbegrijpelijk ze ook waren, het waren regels. Er waren mensen die begrepen hoe het allemaal werkte. En wat zij konden begrijpen, kon ik ook begrijpen.


Recensie: Iain Pears schreef een handvol detectives rond Jonathan Argyll en de Italiaanse kunstpolitie, maar zijn echte doorbraak kwam er met Het goud van de waarheid, een meesterwerk rond 'lust, verraad, geheimen en moord' in de zeventiende eeuw. De val van Stone is Pears' laatste wapenfeit, waarin hij de kunstwereld, nochtans zijn specialiteit, de rug toekeert en zijn blik wendt naar de wereld van het geld.

Drie delen telt De val van Stone, waarin telkens een deel van het mysterie rond de val wordt ontsluierd. Stone is een van de financiële genieën van eind negentiende, begin twintigste eeuw. De "val" uit de titel slaat op een val uit het raam. Als een succesvol zakenman dood op de stoep wordt aangetroffen, dan is dat verdacht, zeker als de pers enkele dagen in het ongewisse wordt gehouden. Dat is nochtans niet de reden waarom de weduwe, een Hongaarse gravin, de hulp inroept van een journalist, Matthew Braddock. Die moet een onechtelijk kind opsporen dat vermeld wordt in Stone's testament. Vervolgens komen nog aan het woord: Henry Cort, Brits geheim agent in Frankrijk, en tot slot Stone zelf, die niet twijfelt zijn oorlogsindustrie ter beschikking te stellen van de vijand. Voor grof geld uiteraard. Of zit er toch meer achter?

Hoewel De val van Stone dezelfde opzet kent als Het goud van de waarheid, met vertellers die achtereenvolgens hun eigen inzichten toevoegen aan het verhaal, blijft die eerste veel meer op de vlakte. De val van Stone verrast minder, al blijft het aldoor boeiend en is de uiteindelijke plot zonder meer gedenkwaardig. Geld en spionage in een historische context, zo is De val van Stone het best samen te vatten. Uitstekende historische thriller, maar de status van Het goud van de waarheid als primus binnen het genre blijft voorlopig onaangetast.

Links: wikipedia (Engels)

De val van Stone van Iain Pears - oorspronkelijke titel Stone's Fall - verscheen bij De Bezige Bij | Cargo in het najaar van 2009, vertaald uit het Engels door Hugo Kuipers.
703 pagina's, isbn 9789023441960

Geen opmerkingen: