27 november 2009

Curzio Malaparte - Techniek van de staatsgreep
Wat? Hoe een staatsgreep te plegen, anno de jaren stillekes.

Wie? Curzio Malaparte (alias Kurt Erich Suckert, Prato, 1898 - 1957) was een Italiaanse journalist, diplomaat en schrijver.

Genre: geschiedenis

Sterren: ***


In werkelijkheid is Hitlers geest een door en door vrouwelijke geest. Zijn intelligentie, zijn eerzucht, zelfs zijn wil heeft niets mannelijks. Hij is een zwakkeling, die zijn toevlucht neemt tot brutaliteiten om zijn gebrek aan energie, zijn verrassende zwakheden, zijn ziekelijk egoïsme en zijn nergens op slaande hoogmoed te verbergen.


Recensie: Kurt Erich Suckert, later bekender onder het pseudoniem Curzio Malaparte, doorzwom vele wateren voor hij op nog relatief jonge leeftijd stierf in 1957. Van politieke strekking is hij achtereenvolgens republikein, fascist, communist en fervent anti-fascist, van beroep afwisselend journalist, oorlogsverslaggever, diplomaat, verbindingsofficier met de geallieerden en theatermaker. Schrijven doet hij ook, met als bekendste titels Kaputt (1944), over het Finse front tijdens de oorlog, en De huid (1949), over de bevrijding van Napels door de geallieerden. Beide boeken zijn controversieel; De huid wordt zelfs op de index gezet van de katholieke kerk. Nochtans was hij daarmee niet aan zijn proefstuk toe: jaren eerder, in 1931, deed hij al stof opwaaien met Techniek van de staatsgreep.

De titel zegt het zelf: het boek zet uiteen hoe je een staatsgreep plant, mocht je dat ooit van plan zijn. Het was in die tijd, de beginjaren van het nazisme, een verhelderend werk, niet alleen voor de kandidaat-uitvoerders, maar ook voor de gevestigde orde: hoe voorkom je de destabilisatie van je land? Heden ten dage vallen uit Techniek van de staatsgreep nog weinig lessen te halen. Het boek leest eerder als een geschiedenisles over verschillende revoluties en coups in de toen recente geschiedenis, met een kleine voorspelling voor de komende jaren als kers op de taart. Interessant, maar weinig relevant.

Meer van Curzio Malaparte: Kaputt (via Italibro) - De huid
Links: wikipedia - uitgeverij J.M. Meulenhoff - recensies van NRC Boeken en Boekenstrijd

Techniek van de staatsgreep van Curzio Malaparte - oorspronkelijke titel Tecnica del colpo di Stato - verscheen in het najaar van 2009 bij uitgeverij J.M. Meulenhoff in een herziene versie van de oorspronkelijke vertaling van 1987, vertaald uit het Italiaans door Frans Denissen en Peter Westerlaken.
208 pagina's, isbn 9789029085069

Geen opmerkingen: