12 december 2009

Bart Debbaut - Tralies
Wat? Vrouwen in de kelder.

Wie? Bart Debbaut (1971) is een bankier en thrillerauteur uit Zoutleeuw.

Genre: thriller

Sterren: **


Toen ze haar ogen opende, zag ze niets. Het was donker. Ze voelde dat ze op een stenen vloer lag. Ze had handboeien om, haar mond was dichtgetapet. Waar was ze? Wat was er gebeurd? Het bonsde in haar hoofd.


Recensie: Bart Debbaut, fulltime bankier, en wanneer de dochters in bed liggen ook schrijver, doet er alles aan om zijn thrillers onder de aandacht te brengen. Zijn eersteling, Scherven, geïntroduceerd door Woestijnvisser Michiel Devlieger, deed het in de boekhandel niet slecht. Benieuwd of huidig premier Yves Leterme hetzelfde voor elkaar krijgt voor het vervolg.

Tralies gaat verder met het Leuvense speurdersteam uit Scherven. Hoofdinspecteur Leyssens probeert bij een soort goeroe te herbronnen, zijn rechterhand Mieke van Cattendyck lijdt onder de desinteresse van haar klussende vriend. Ondertussen krijgt het team twee zaken voor de kiezen: een reeks brandstichtingen en de verdwijning van een jonge vrouw.

Debbaut wisselt frequent van standpunt: het ene hoofdstuk Leyssens en co, het volgende een krankzinnige ontvoerder en moordenaar. Het levert dezelfde tweespalt op als in Scherven: enerzijds de boeiende onthulling van de drijfveren van de dader, anderzijds een team dat, hoewel al iets meer ingereden, vooral uitblinkt in het klassieke rollenpatroon. Daarnaast mankeert het Tralies vooral aan zorg en finesse. De dialogen komen vaak gekunsteld over, en allerhande uitdrukkingen doen de wenkbrauwen fronsen: 'Als poriën stemmen waren, zou de kelder zich nu vullen met één grote schreeuw.' Een boek schrijven houdt niet op bij het schrijven. Het vraagt ook enige nazorg. En veel schrappen.

Meer van Bart Debbaut: Scherven
Links: Debbauts eigen site

Tralies van Bart Debbaut verscheen bij Kramat in 2009.
232 pagina's, isbn 9789079552207

Geen opmerkingen: