20 december 2009

Nicolai Lilin - Siberische opvoeding
Wat? Eerlijke criminelen in Transnistrië.

Wie? Nicolai Lilin was een Siberische crimineel en Russische soldaat voor hij naar Italië uitweek.

Genre: autobiografische roman

Sterren: ***


Ik weet ook niet hoe bont ik het heb gemaakt als joch. Maar het is logisch, ik ben opgegroeid in een beruchte wijk, op de plek waar in de jaren dertig de uit Siberië verbannen criminelen zich hebben gevestigd. Mijn leven was daar, in Bender, bij de criminelen, en onze zeer criminele buurt was één grote familie.


Recensie: Nicolai Lilin was Siberiër voor hij Italiaan werd. Hij was er lid van een kruising tussen een volksstam en een criminele bende: de Urca's. Daarover schrijft Lilin in zijn debuut, Siberische opvoeding. Het is een autobiografisch werk over zijn jeugd, dat zelden over de criminele activiteiten op zich gaat. Lilin vermeldt ze letterlijk tussen haakjes: 'de hele zomer werd besteed aan het plunderen van appelboomgaarden en levensmiddelenzaken op Moldavisch grondgebied'. Het gaat integendeel over het eergevoel van de bendes: het gezag van de ouderen, de manier van communiceren, de eigen regels van rechtvaardigheid die worden gedicteerd aan de rest van de wereld. Wanneer bijvoorbeeld een mentaal gehandicapt meisje uit de buurt wordt verkracht door een bende uit een naburige wijk, moet dat tot elke prijs worden gewroken. Het bloed vloeit rijkelijk.

Siberische opvoeding houdt het midden tussen gruwelijke verwondingen en het gevoel dat al dat geweld ook gerechtvaardigd is. De Urca's houden zich aan hun eigen regels en zullen nooit een buitenstaander verwonden. Maar evengoed worden voortdurend kniebanden van andere boefjes doorgesneden. Het levert een zeer ambigu gevoel op dat varieert tussen afschuw en bewondering. Dit boek laat niemand koud, dat is zeker.

Links: home site - Lebowski - DePers.nl
Google Maps: Siberische opvoeding op de wereldkaart

Siberische opvoeding van Nicolai Lilin - oorspronkelijke titel Educazione Siberiana - verscheen bij Lebowski in het najaar van 2009, vertaald uit het Italiaans door Jan van der Haar.
351 pagina's, isbn 9789048802906

Geen opmerkingen: