20 december 2009

Philip Kerr - Als de doden niet herrijzen
Wat? Berlijn op Cuba.

Wie? Philip Kerr (Edinburgh, 1956) werd beroemd met zijn Berlin Noir trilogie rond Bernie Gunther.

Genre: thriller

Sterren: ***


Dinah trok een gezicht. 'Wie wil er nou Duits leren? De Duitsers hebben negentig procent van de Joden in Europa vermoord. Niemand wil tegenwoordig nog Duits leren.' Ze keek me aan en haalde meesmuilend haar schouders op. 'Sorry, maar het is niet anders.'
'Dat is oké. Het spijt mij ook. Het was mijn fout. Dat Duits spreken met Max, bedoel ik. Dat andere niet. Hoewel het duidelijk mag zijn dat dat me ook spijt.'
'Jullie rotmoffen zullen nog lange tijd spijt hebben.' Max lachte. 'Daar zullen wij Joden wel voor zorgen.'


Recensie: Philip Kerrs thrillerreeks rond Bernie Gunther, ex-politieman en privé-speurder, omspant tegenwoordig al meer dan één decennium. Zo ook in deel zes, Als de doden niet herrijzen. Het verhaal begint in Berlijn. Het nazibewind en het stadsbestuur maken zich klaar voor de organisatie van de Olympische Spelen van 1936. Bernie Gunther is detective in het Adlon, een van de prestigieuzere Berlijnse hotels. Hij heeft er de handen vol met hoertjes, louche zakenmannen en zelfs een dode. Deel twee brengt ons naar Cuba, twintig jaar later, waar Bernie woont sinds zijn Argentijnse avonturen in Een stille vlam. Een oude vlam en een minder liefdevolle tegenstander kruisen er zijn pad.

Het is vooral Bernie zelf die de inboedel redt in Als de doden niet herrijzen. De man heeft altijd een cynisch antwoord klaar, hoezeer hij ook onder vuur ligt van Gestapo-officieren, Amerikaanse zakenlui of Cubaanse maffiosi. Door de sprong in de tijd mist het verhaal wat aan spankracht, maar dat wordt goedgemaakt door een verrassende (tweede) plot. Toch altijd leuk lezen, die Kerr.

Meer van Philip Kerr: Een stille vlam
Links: wikipedia (Engels) - De Boekerij - De Boekenplank - recensie van nu.nl
Google Maps: Als de doden niet herrijzen op de wereldkaart

Als de doden niet herrijzen van Philip Kerr - oorspronkelijke titel If the Dead Rise Not - verscheen bij De Boekerij in het najaar van 2009, vertaald uit het Engels door Herman van der Ploeg.
446 pagina's, isbn 9789022552704

Geen opmerkingen: