20 februari 2010

Jens Lapidus - Snel geld
Ze pakten haar levend want ze weigerde te sterven. Misschien zorgde dat ervoor dat ze nog meer van haar hielden. Dat ze er de hele tijd was, dat ze echt voelde.
Maar dat was ook wat ze niet begrepen, wat hun fout zou zijn. Dat ze leefde, nadacht, aanwezig was. Hun val voorbereidde.

****Snel geld is deel 1 van wat een trilogie moet worden, ook al is de nieuwe Zweedse wonderboy Jens Lapidus op dit moment nog maar aan deel 2 toegekomen. Na deel 1 overheerst de indruk dat Snel geld vooral een opstapje is naar meer. Een veelbelovend opstapje, dat wel.

Snel geld volgt een handvol protagonisten in de Stockholmse misdaadwereld. JW zet er zijn eerste stappen als drugsdealer. Voor hem is het een kans zijn povere afkomst voorgoed achter zich te laten en aansluiting te vinden bij zijn natuurlijke habitat: die van de rijke fuivers, die niet op een kroon meer of minder hoeven te kijken tijdens hun met coke en vrouwen gevulde nachten. Via de drugsscene komt hij in aanraking met Mrado, een lid van de Joegoslavische misdaadclan, en Jorge, een uit de gevangenis ontsnapte dealer. Elk proberen ze hun plaatsje te veroveren in de hiƫrarchie van ondergronds Stockholm. Het is geen verrassing dat dat niet zonder slag of stoot verloopt.

Als enkel boek beschouwd komt Snel geld wellicht iets te traag op gang. Lapidus neemt de tijd om de raderen van de macht te ontsluieren. Hij toont welke clans zich bezighouden met welk soort misdaad, hoe de winsten worden omgezet in wit geld. Hij focust daarbij wel op personen, die ook hun persoonlijke bagage meesleuren. JW, die een verdwenen zus betreurt, en Mrado, die vecht voor een gedeelde voogdij over zijn dochtertje. Die intro valt wat lang uit, maar als je er een trilogie van maakt, zou dat wel eens goed kunnen meevallen. De indrukwekkende finale belooft alvast veel goeds en werpt veel vragen op over hoe het verder zal gaan met JW, Mrado en Jorge. Benieuwd of Lapidus de hoge verwachtingen ook waarmaakt. Binnenkort in de boekhandel!

Snel geld van Jens Lapidus - oorspronkelijke titel Snabba cash - verscheen bij AW Bruna in het najaar van 2009, vertaald uit het Zweeds door Jasper Popma.

429 blz, isbn 9789022994443

Geen opmerkingen: