4 mei 2010

David Sedaris - Van je familie moet je het hebbenHet hele schrijven gaf blijk van een toenemende hysterie, en tussen de regels door klonk een snerpend: 'O, mijn god! Hij is bijna een uur alleen in huis!' Ze had haar telefoonnummer op haar werk achtergelaten, het telefoonnummer van haar man op zijn werk, en het nummer van de buurvrouw, met de vermelding dat ze die niet zo heel goed kende, dus dat ik die misschien beter niet kon lastigvallen, tenzij er echt sprake was van een noodgeval. 'P.P.S. Ze is baptist, dus zeg niet tegen haar dat je homo bent.'

***Van de Amerikaanse Griek David Sedaris verscheen in 2008 Wanneer je omringd bent door vlammen, maar daarvóór had hij al een handvol verhalenbundels op zijn naam staan. Dit jaar bundelde uitgeverij Lebowski de beste verhalen in Van je familie moet je het hebben.

Rode draad in heel Sedaris' werk is zijn familie. Hij vertelt honderduit over de kleine kantjes van zijn broer, zussen en ouders. In die mate zelfs dat ze in zijn nabijheid op hun woorden gingen letten. De enige troost is dat Sedaris evengoed zichzélf te kijk zet voor de rest van de wereld. Hij vertelt over zijn pogingen aanvaard te worden als conceptioneel kunstenaar, over zijn outing als homo, over zijn manische tics. Het is meestal verrekte grappig, maar als lezer blijf je zitten met het wrange gevoel dat ook jij een kleine voyeur bent die maar wat graag bij de mensen binnenkijkt. Leuk, maar op den duur ook confronterend.

Van je familie moet je het hebben van David Sedaris verscheen bij Lebowski in 2010, vertaald uit het Amerikaans door Auke Leistra, Irving Pardoen en Boukje Verheij.

307 blz, isbn 9789048804535

Geen opmerkingen: