7 mei 2010

Philipp Meyer - Roest

We zakken af, het hele land, waarschijnlijk voor het eerst in de geschiedenis, en dat ligt niet aan die jongens met groen haar en een bot door hun neus. Persoonlijk ben ik niet gek op ze, maar die dingen zijn onvermijdelijk. Het echte probleem is dat de gemiddelde burger geen baan heeft waar hij goed in kan zijn. Als je dat kwijtraakt, raak je je land kwijt.

**

Roest is de eerste roman van Philipp Meyer, geboren in New York in 1974. Isaac en Billy, twee vrienden in een van god en klein pierke verlaten industriestadje, raken betrokken bij een moord. Het is Isaac die de dodelijke steen gooit naar een van de mannen die Billy bedreigen, maar het is Billy die de schuld op zich neemt en de bak in vliegt.

Isaac slaat op de vlucht, en laat zijn zus, die het stadje jaren geleden achter zich liet ondanks haar liefde voor Billy, achter bij hun zieke vader. Billy's moeder Grace vraagt zich intussen af wat ze verkeerd heeft gedaan, en vlucht in de armen van politieman Harris, die zijn carrière op het spel zet om Billy te beschermen.

Vriendschap, schuld, de harde realiteit van het leven: uitstekende ingrediënten voor een roman. Helaas besteedt Meyer te veel aandacht aan het desolate landschap. Elke pagina passeren we wel een paar vervallen fabrieksgebouwen, verlaten kolenmijnen en verouderde stadjes. De teloorgang van het industriële Amerika, met alle sociale gevolgen van dien, wordt er herhaaldelijk in gestampt. Roest is veel sfeer, maar bitter weinig verhaal.


Roest
van Philipp Meyer - oorspronkelijke titel American Rust - verscheen bij De Bezige Bij in de zomer van 2010, vertaald uit het Amerikaans door Arjaan van Nimwegen.

395 blz, isbn 9789023441540

Geen opmerkingen: