28 december 2010

Jussi Adler-Olsen - De noodkreet in de fles


Toen hij eindelijk klaar was, hoorde hij het zware geluid van een brommende motor. Deze keer kon het niet missen. Een pijnlijke seconde lang keek hij naar zijn broer en strekte zich daarna uit alle macht uit naar het licht dat door een brede scheur in de muur naar binnen viel - de enige opening waar hij de fles doorheen kon duwen.
Daarna ging de deur open, en in een wolk van witte sneeuwvlokken stapte een compacte schaduw naar binnen.
Stilte.
Toen klonk de plons.
De fles was uitgezet.

****

Via Schotland, waar ze jarenlang op een vensterbank stof stond te vergaren, raakt een fles met een noodbriefje verzeild bij afdeling Q van de Deense politie. Zo lang is het geleden dat een ontvoerde jongen alarm sloeg, ergens in Denemarken. Bij de afdeling Q, die zich bezighoudt met onopgeloste zaken, weten ze er wel raad mee.

Afdeling Q, dat is nog altijd opperhoofd Carl Mørck, met zijn helpers Assad en Rose (zie ook De vrouw in de kooi en De fazantenmoordenaars). Alleen wordt Rose om mysterieuze redenen vervangen door haar zus Yrsa. IJzersterke punten aan de Q-serie, waarvan De noodkreet in de fles voorlopig de beste is, zijn net die fantastische, humoristische personages, aangevuld met een plot als een adrenalinerush. Verder mag je Adler-Olsen niet al te nauw volgen, of je zou nogal wat ongerijmdheden tegenkomen. Maar die Assad en Rose, daarvan hebben we het strafste nog niet gelezen.

De noodkreet in de fles van Jussi Adler-Olsen - oorspronkelijke titel De noodkreet in de fles - verscheen bij Prometheus in 2010, vertaald uit het Deens door Kor de Vries.
496 blz, isbn 9789044615999

Geen opmerkingen: