27 december 2010

Arne Dahl - MidzomernachtdroomHet gebeurt tegelijkertijd, dit alles. Het gebeurt de hele tijd in onze westerse maatschappij. Deze morele averij, waar we niets tegen kunnen doen. Terwijl wij op auto's jagen die een half uur te lang op een parkeerplek staan of op onterecht opgevoerde kosten voor vakliteratuur. Het is de Wet die hij aanvalt. We kijken niet meer naar de geest van de wet; we leven naar de letter van de wet. Of we trekken er ons helemaal geen zier van aan. De geest is verdwenen. Of de ziel.

*****

Het gaat niet altijd goed samen: humor en een échte thriller. Niet zomaar een misdaadromannetje, maar een spannende thriller. Een pageturner. Arne Dahl slaagt waar anderen falen. Zijn A-team, gespecialiseerd in internationale misdaden (al krijgen ze tegenwoordig simpelweg alle lastige gevallen op hun bord), is een bont allegaartje van mannen en vrouwen met verschillende achtergronden. Met enkele nieuwe leden, deze keer, omdat de ene promotie maakte en de andere thuis op de kinderen past. Verschillende zaken krijgen ze weer op hun bord. Ogenschijnlijk eenvoudige zaken, maar elke keer komt er nog iets tussen. Uiteraard nemen de onderlinge verbanden almaar toe.

Tussen de grappen en de doden door weet Dahl zowaar enkele hete maatschappelijke items op de agenda te plaatsen. Niet vrijblijvend, maar direct gerelateerd aan een slimme, zinderende finale. Na een iets mindere vorige editie staat Dahl met Midzomernachtdroom weer stevig in de startblokken voor het A-team, deel zeven. Het kan niet snel genoeg 2011 zijn.

Zie ook: Europa Blues en Bijbelse wateren

Midzomernachtdroom van Arne Dahl - oorspronkelijke titel En midsommarnattsdr√∂m - verscheen bij De Geus in 2010, vertaald uit het Zweeds door Ydelet Westra.
410 blz, isbn 9789044514896

Geen opmerkingen: