27 december 2010

Sam Savage - De roep van de luiaard


Beste Dahlberg,

Ik heb je laatste inzending afgewezen wegens gebrek aan kwaliteit, en het feit dat je Canadees bent heeft daar niets mee te maken. Maar als je je er prettiger bij voelt om dat te geloven, ga dan vooral je gang.

Met groet,
Andy 

****

De roep van de luiaard omvat elke letter die ene Andrew Whittaker neerschreef in een periode van vier maanden tijdens de economische crisis van begin de jaren zeventig. Hij bezit enkele huizen die hij verhuurt, helaas meestal aan wie zich de huur niet kan veroorloven. Hij geeft een literair tijdschrift uit. Hij schrijft hilarische brieven naar amateurschrijvers die wat graag gepubliceerd zouden worden. Hij probeert fondsen los te krijgen van bekende schrijvers die hij ooit gekend heeft. Gaandeweg wordt duidelijk wat een zootje zijn leven geworden is. Zijn vrouw ontvluchtte hem door te gaan studeren in New York. Huurders klagen over lekkende daken. Andrew reageert door zich te verschansen in zijn woonkamer, tot ook die overvol geraakt met spullen die hij uit de kelder redde. Sam Savage bewijst wat we na Firmin al vermoedden: hij, en niemand anders, is de koning van de tragikomedie.

De roep van de luiaard van Sam Savage - oorspronkelijke titel The Cry of the Sloth. The Mostly Tragic Story of Andrew Whittaker being his Collected, Final, and Absolutely Complete Writings - verscheen bij uitgeverij Signatuur in 2010, vertaald uit het Amerikaans door Dirk-Jan Arensman.
227 blz, isbn 9789056723712

Geen opmerkingen: