31 januari 2012

Jens Lapidus - Val doodBij zijn voeten lag zijn sporttas. In de tas: een gun. Walther PPK. Het oude politiewapen. Plus vier volle magazijnen. Brandend in zijn hoofd: stel dat er iets zou gebeuren. Tegelijkertijd: er kon niets gebeuren. Hij zat immers alleen maar te surfen - zo relaxed als het maar zijn kon. Kappen met de paranoia nu, J-boy.

****

Ofwel heb je Snel geld en Bloedlink nog niet gelezen, en dan doe je dat beter eerst, ofwel heb je al tot twee keer toe vierhonderd pagina's van Lapidus' staccato gangsta-taaltje doorstaan, en dan kan je jezelf allicht fan noemen. Voor die tweede categorie is er de geruststelling dat Val dood niet zal teleurstellen. Integendeel zelfs.

Na Snel geld waren we benieuwd hoe het verder zou gaan met JW, de student die zich met drugsgeld een plaatsje tussen de jetset trachtte te veroveren, maar in de gevangenis terechtkwam. In plaats daarvan focuste Bloedlink op de Joegoslavische maffiabaas Radovan. Maar zie, nog een boek later is JW terug, naast diezelfde Radovan, die de fakkel doorgeeft aan zijn dochter Natalie. Maar er is tegenwerking op komst. Inspecteur Martin Hägerström laat zich overtuigen undercover te gaan om het hele netwerk rond JW bloot te leggen.

Dat netwerk is nog steeds uitgebreid: het is een kluwen van drugshandel, afpersing, bankovervallen, belastingontduiking, corruptie en geheime politieoperaties. Lapidus springt van crimineel naar crimineel, van bruut geweld naar financieel gesjoemel, en houdt je aandacht heel de rit door vast. Mooie afsluiter van de Stockholm-trilogie.

Val dood van Jens Lapidus - oorspronkelijke titel Livet deluxe - verscheen bij AW Bruna in 2011, vertaald uit het Zweeds door Jasper Popma.
431 blz, isbn 9789022994566

Geen opmerkingen: