20 mei 2009

Giulio Leoni - De kruistocht van de duisternis
Wat? De zeven hoofdzonden in Rome.

Wie? Giulio Leoni (1952) werd beroemd dankzij zijn thrillers met Dante Alighieri als detective.

Genre: historische misdaadroman

Sterren: **


Ook hij wilde de dichterskroon. En hij wilde dat zijn stadgenoten bogen voor zijn gaven als bestuurder van de publieke zaak. Als hij terug was met het bericht van de overgave van Bonifatius, dan zou zijn wagen op de Via Cassia worden voorafgegaan door een heraut die de mensen uit de buurt erop wees dat met hem de hervonden gezondheid van zijn stad terugkeerde uit Rome. De vrouwen zouden in de deur gaan staan als hij langstrok, en bloemblaadjes op het oude plaveisel strooien na hun fraaiste kleurige doeken uit de ramen te hebben gehangen.


Recensie: Enige ijdelheid is Dante Aleghieri niet vreemd, zo blijkt uit bovenstaand fragment. Dante, gekend van De goddelijke komedie, is de hoofdfiguur in een misdaadtrilogie van de Italiaanse auteur Giulio Leoni, waarvan De kruistocht van de duisternis het laatste deel is.

IJdelheid is niet Dante's enige zonde, hoe christelijk hij zich ook voordoet. Hij kan al eens in woede uitbarsten, is niet ongevoelig voor vrouwelijk schoon en toont zich bovenmatig trots over zijn thuisstad Florence. In al zijn zonden hoeft Dante nauwelijks onder te doen voor de inwoners van de stad Rome, een rovend, vechtend en onkuisheid plegend zootje ongeregeld (paus Bonifatius weet zich in dat opzicht best te handhaven). Het siert Dante dat hij wél medelijden opbrengt voor de hoeren die zijn omgebracht in de Romeinse straten, in tegenstelling tot de ordehandhavers van de stad die afwachten tot de moordenaar hen voor de voeten komt lopen.

De kwestie van de lijken komt af en toe ter sprake tijdens Dante's verblijf in Rome, maar hij trekt toch vooral op met een senator, een joodse arts en een Perzische reiziger. Samen voeren ze discussies over het nut van een nieuwe kruistocht tegen de Arabieren. en ontdekken ze allerlei boekwerken en geënsceneerde sterrenhemels. Het verhaal gaat overal en nergens over tot de lijken weer opduiken en hun plaats krijgen in een enigszins potsierlijke plot. Weinig opwindend en lastig lezend einde van een matige trilogie.

Meer van Giulio Leoni: De mozaïekmoorden - De lichtmoorden
Links: zijn eigen site - zijn pagina bij De Arbeiderspers
Google Maps: De kruistocht van de duisternis op de wereldkaart

De kruistocht van de duisternis van Giulio Leoni - oorspronkelijke titel La crociata delle tenebre - verscheen bij De Arbeiderspers in mei 2009, vertaald uit het Italiaans door Jan van der Haar.
336 pagina's, isbn 9789029567626

Geen opmerkingen: