1 augustus 2009

Van Loock & Sluszny - AmuletWat? Geschiedenis in episoden.

Wie? Ann Van Loock (1969) is leerkracht en scenario- en thrillerschrijfster. Marc Sluszny (1962) is sportman en avonturier.

Genre: thriller

Sterren: **


De vuren zongen genadeloos verder. Ze voelde haar huid al branden. Het idee van de stank deed haar kokhalzen. Haar lange haren hingen voor haar ogen. De donkere lokken waarvan hij de geur telkens zo gretig had opgesnoven. Zo exotisch voor hen uit het hoge noorden. Ze kon zich nog de afgunstige blikken herinneren toen hij voor het eerst met haar had gepronkt. Na die ellendige reis waaraan maar geen einde leek te komen.


Recensie: Van Loock en Sluszny schreven met Code zwart, De witte salamander en En garde een aantal uitstekende factionthrillers, in een enigszins schools aandoende stijl, maar met een internationale toets die in Vlaanderen zelden gezien wordt. Daarna volgde De bende, waarin het duo het nog altijd voortdurende mysterie rond de bende van Nijvel trachtte op te helderen. Dit voorjaar, ten slotte, verscheen Amulet, na het Belgische uitstapje opnieuw internationaler getint, maar helaas niet zo overtuigend als het werk van de beginjaren.

Amulet komt neer op een aaneenschakeling van korte verhalen, verspreid over de eeuwen heen, in verschillende werelddelen, met onderwerpen variërend van de vikingen over het tapijt van Bayeux tot de Amerikaanse onafhankelijkheid. Rode draad, die echter weinig uit de verf komt, is een amulet dat in elk verhaal weer opduikt, en uiteindelijk geluk óf ongeluk zal betekenen voor een jonge vrouw in het hedendaagse Edinburgh.

Amulet leest aangenaam op een luie zomeravond, maar is iets te zoutloos voor een thriller en te fragmentarisch als avonturenroman. Van Loock en Sluszny kunnen beter.

Meer van Van Loock & Sluszny: De bende
Links: de site van beide auteurs en van Marc Sluszny -Uitgeverij Vrijdag - recensie van Crimezone.nl

Amulet van Van Loock & Sluszny verscheen bij Uitgeverij Vrijdag in het voorjaar van 2009.
224 pagina's, isbn 9789460010156

1 opmerking:

Jarne VB zei


Je wordt verkracht door bruuske Noormannen tijdens hun rooftochten, je man verkleedt zich als indiaan om mee te werken aan wat later The Boston Tea Party zou heten. Ann Van Loock en Marc Sluszny waren duidelijk niet van plan een ordinaire roman te schrijven.

Ingrid Kirchner is professor chemie op Edinburgh University. Afgrijselijke dromen kwellen haar tijdens haar slaap, ze zoekt hulp bij een psychiater die maar geen oplossing vindt voor haar slaapproblemen. In haar dromen reist ze door de tijd, van de middeleeuwen tot de aanleiding van de Amerikaanse revolutie. Ingrids psychiater denkt dat deze nachtmerries iets te maken hebben met het amulet dat ze van haar vader kreeg, maar hij kan duidelijk geen logisch verband vinden.
Het meeslepende verhaal wordt nooit saai doordat het telkens verspringt van droom tot werkelijkheid. Het boek is zeer duidelijk opgesteld: een deel in de werkelijkheid wordt afgewisseld met een deel in een droom. Een proloog zorgt steeds voor de inleiding van een hoofdstuk over een droom en licht al een tipje van de sluier op van dat hoofdstuk. Elk hoofdstuk is als het ware een puzzel: beetje bij beetje kom je steeds dichter bij de rode draad van het verhaal. De schrijvers houden goed rekening met de manier van denken in de verschillende periodes, zodat alles klopt.
Spijtig dat het verhaal met een sisser afliep, het boek gaf geen duidelijk antwoord op de vraag wat het amulet nu met de dromen te maken had. Beschouw het als een open einde, de ene vindt het fascinerend, de ander heeft er een bloedhekel aan.

Dus is het boek aan te raden? Absoluut, de vlotte schrijfstijl en de variatie in de verhaallijn maakt het boek erg aangenaam om te lezen, het open einde moet je er dan maar voor lief bijnemen. Zeker voor geschiedenisliefhebbers is dit een echte aanrader.