18 april 2011

Tom Naegels - Beleg


Achteraf zat Arno op de rand van het bed. Hij dronk zijn bier, waarvoor hij per slot van rekening betaald had. Hij dronk het hare: ze had echt genoeg gehad. Eigenlijk voelde hij niets. Geen schuld, geen opluchting, geen bevrediging. Ook Maria had zich neergelegd bij de situatie. Ze probeerde hem zelfs tot een tweede keer te verleiden. Ze graaide naar zijn ballen, maar miste.
'Je veux mon fric', stamelde ze.

***

Tom Naegels recycleert in Beleg deels de ingredi├źnten van Los, zijn vorige roman uit 2005, tevens verfilmd door Jan Verheyen. Het verhaal draait rond Arno en Judith, een autochtone Belg en een allochtone vrouw. Ze leren elkaar kennen dankzij Arno's vader Leon, om het zacht uit te drukken een kleurrijke figuur. Tijdens een trip naar Marseille bedriegt Arno Judith met een Masa├»-vrouw. Is dat het einde van hun relatie?

Het migratiethema heeft Beleg gemeen met Los, maar de sfeer is luchtiger (waarschijnlijk omdat er geen kankerlijders in voorkomen). Naegels schrijft met gevoel voor humor, al schijnt er vaak de tristesse doorheen: oplichters die misbruik maken van asielzoekers, slechte woonomstandigheden. Beleg is aangenaam lezen, maar niet zo'n hoogvlieger als Los.

Beleg van Tom Naegels verscheen bij Meulenhoff | Manteau in 2009.
228 blz, isbn 9789085422198

Geen opmerkingen: