5 augustus 2011

Holt & Holt - Hartslag


Sara Zuckerman was nu achtenveertig, en niet één patiënt was onder haar handen gestorven. Soms stierven ze later; sommigen wáren niet te redden. Ze waren ziek; de harten die ze repareerde waren soms zo beschadigd dat niemand hun eigenaren zou kunnen redden, zelfs de beroemde Sara Zuckerman niet. Maar ze stierven niet op de tafel, waar zij verantwoordelijk was.

***

Holt is een waardevolle merknaam in thrillerland (zie ook Wat nooit gebeurt, Hoogtelijn en Wees niet bang). De voormalige Noorse minister van justitie schrijft goede misdaadromans, misschien niet wereldschokkend, maar toch altijd gedegen vakwerk. Nieuw is dat Anne nu ook broer Even inschakelt. Hij is civiel ingenieur en cardioloog in een ziekenhuis vlakbij Oslo. Het hoeft niet te verwonderen dat Even zijn expertise inbrengt in een medische thriller. Verrassender is het financiële staartje.

Zonder al te moeilijke termen te gebruiken (je leert ze wel kennen als je het boek leest): een cardiologe en haar assistent komen een soort virus op het spoor dat pacemakers tilt doet slaan, waardoor de patiënt twee dagen na de inplanting alsnog overlijdt. Wie heeft het virus in omloop gebracht? De Holts volgen de zoektocht van de twee artsen, en wisselen die af met reisjes naar de Verenigde Staten, waar de baas van 's werelds grootste fabrikant van medische toptechnologie woont en werkt.

Anne Holt heeft, los van het thrilleraspect, altijd wel iets relevants te vertellen. Dit keer gaat het over ethiek in de zakenwereld, en over welke risico's het rijke Noorwegen neemt door haar oliegeld te beleggen in aandelen. Het verhaal is gedegen als altijd, maar deze keer wellicht iets te technisch voor de gewone sterveling.

Hartslag van Holt & Holt - oorspronkelijke titel Flimmer - verscheen bij Cargo in 2011, vertaald uit het Noors door Carla Joustra en Ingrid Hilwerda.
415 blz, isbn 9789023463603

Geen opmerkingen: