7 februari 2010

De Verenigde Staten van McSweeney's'Ik ben de dokter,' zei Gopi.
'Goeiemorgen, dokter,' zei Vicente glimlachend, en Gopi's gespannenheid zakte.
Toen stroopte Vicentes vriend zijn broekspijp op om Gopi de uitslag op zijn scheenbeen te laten zien, lelijke zwart met witte bulten, en alle mannen kwamen eromheen staan. En zo kreeg Gopi Kumar, oftewel dokter Raju Gopalarajan, zijn eerste patiënten.
(uit De vreemde carrière van dokter Raju Gopalarajan van Rajesh Parameswaran)

****

De titel doet ietwat vreemd aan voor wie niet vertrouwd is met McSweeney's, of voluit Timothy McSweeney's Quarterly Concern, een driemaandelijks literair tijdschrift dat ooit begon als podium voor auteurs die nergens anders aan de bak kwamen, maar tegenwoordig ook verhalen van gevestigde auteurs publiceert. Apart aan McSweeney's, overigens opgericht en geleid door Dave Eggers (zie ook o.a. UZVSVOB en Wat is de Wat), is echter de vorm. De laatste editie nam de vorm aan van een krant uit San Francisco, maar evengoed ziet het eruit als een stapel junkmail of een doos origamivouwwerk. Het ontlokt samensteller Nick Hornby de bedenking of al dat stilistische spektakel ook gelézen wordt. Daarom is het ook goed dat er een bundeling kwam van de beste verhalen uit McSweeney's, om aan te tonen dat ook de inhoud uitstekend is.

De Verenigde Staten van McSweeney's bevat verhalen van bekende en minder bekende auteurs. Roddy Doyle schrijft over een illegale arbeider, gechanteerd tot het uitvoeren van nog illegalere werkzaamheden. De jonge verhalenrevelatie Wells Tower staat er ook in (zie ook Alles verwoest, alles verbrand), zij het met een iets minder geslaagd verhaal. Verder ook grappige, soms absurde verhalen met heerlijke titels als Dikke dames zweefden als ballonnen door de lucht of De man die Michael Rockefeller opat (letterlijk!). De kwaliteit is doorgaans hoog, meestal valt er goed mee te lachen. Jammer dat je een fortuin betaalt aan verzendingskosten voor een abonnement op McSweeney's.

Zie ook: de site van McSweeney's

De Verenigde Staten van McSweeney's, samengesteld door Nick Hornby en Eli Horowitz - oorspronkelijke titel The United States of McSweeney's - verscheen bij Lebowski Publishers in het najaar van 2009, vertaald uit het Engels door Gerda Baardman, Anneke Bok, Aleid van Eekelen-Benders, Bart Gravendaal, Daphne de Heer, Inge de Heer, Johannes Jonker, Frank Lekens, Jan Mellema, Jan de Nijs, Patricia Piolon en Tjadine Stheeman.

459 blz, isbn 9789048802722

Geen opmerkingen: