Pagina's

29 november 2006

Eraldo Baldini - Mal'ariaHet jongetje stond in het water, in een smalle, ondiepe sloot tussen twee rietkragen. 'Hier, hier!' Toen verdween hij. Giuseppe tuurde tussen de rietstengels maar hij was er niet meer. Hij bleef even stilstaan, liep toen verder door het water dat inmiddels tot zijn bovenbenen kwam, en keer naar beneden om te zien of er iets op de bodem lag.
En toen weergalmde zijn kreet van afschuw in de stilte van het moeras, en hij zette het op een lopen, eerst door het riet en dan over het gras van de dijk, waardoor tientallen eenden geschrokken vanuit hun duistere schuilplaatsen uit het drasland opvlogen.

****

Eraldo Baldini is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Italiaanse noir. Die term is afkomstig van de Franse roman noir. Anders dan in de roman policier, die gewoonlijk begint met een moord, werkt de roman noir naar de misdaad toe. Soms is er zelfs hoegenaamd geen sprake van misdaad. Een goede dosis spanning of suspense volstaat. Ook uitgeverij Serena Libri, gespecialiseerd in Italiaanse literatuur, heeft het genre nu ontdekt en brengt een reeks van noir-romans op de markt. Centraal staat telkens een macabere gebeurtenis, zodat ook de link met het horrorgenre snel gemaakt is. De eerste in het rijtje is Mal’aria van Eraldo Baldini.

Een jonge arts, Carlo Rambelli van de Gezondheidsdienst, wordt naar een uithoek van Italiƫ gestuurd om er de statistieken te controleren. Er blijken opvallend veel kinderen gestorven te zijn in een dorp dat midden de moerassen ligt. Het is 1925, en de fascistische regering heeft van de strijd tegen malaria een prioriteit gemaakt. Maar de inwoners lopen niet hoog op met de opgelegde maatregelen. Zij geloven dat in de moerassen een monster, de Borda, rondwaart, die de mensen de ziekte inblaast. Carlo wordt bij zijn aankomst niet alleen geconfronteerd met het onwetende volk, maar ook met de vijandigheid van de plaatselijke fascisten.

Ondoordringbare mist, walmen van rottend moerasriet en aanvallende muggenzwermen staan in voor de zwarte sfeer in Mal'aria. Een groot mysterie leeft in een klein dorpje, een geheim waar de plaatselijke bevolking de gezondheidsinspecteur koste wat kost wil buiten houden. Een jongetje dat doden ziet, zorgt voor een groot deel van de suspense, maar verder blijft de horror netjes op de achtergrond. De oplossing van het raadsel is veel wereldser van aard. Horror, maar met mate. Ben je op zoek naar een sfeervolle en huiveringwekkende historische roman? Probeer Mal’aria!

Lees meer over deze auteur bij Italibro.

Mal'aria van Eraldo Baldini - oorspronkelijk uitgegeven onder dezelfde titel - verscheen bij Serena Libri in 2006, vertaald uit het Italiaans door Aafke van der Made.
150 blz, isbn
9076270007

Geen opmerkingen: