Pagina's

24 november 2006

Sandro Veronesi - Kalme chaos


Ik heet Pietro Paladini, ik ben drieënveertig en weduwnaar. Voor de wet is deze laatste bewering niet juist want Lara en ik waren niet getrouwd; maar aangezien we al twaalf jaar samen waren, en al elf jaar samenwoonden, en we een dochter hebben die nu tien is, en aangezien we, mocht dit nog niet voldoende zijn, juist hadden besloten om te trouwen ('eindelijk' was het commentaar van velen), en al een aantal cadeaus hadden ontvangen, en aangezien Lara plotseling is gestorven, en begraven op de dag dat het huwelijk voltrokken had moeten worden, is de wet niet het meest geschikte uitgangspunt om als kader te dienen in deze context.

****

Pietro Paladini heeft zijn vrouw verloren. Hij brengt zijn dagen nu door aan de schoolpoort, zodat zijn dochtertje Claudia tijdens de pauze naar hem kan wuiven. Van de ene dag op de andere wordt Pietro een soort biechtvader, bij wie iedereen zijn hart komt uitstorten.

Sandro Veronesi is de grootste gedachten- en gebeurtenissenontleder aller tijden. Elke gedachte wordt minutieus uit de doeken gedaan, zonder één seconde te vervelen. Integendeel, alles klinkt zo herkenbaar dat je gaat dromen dit zelf te kunnen neerpennen. Quod non. Klasse, zonder meer.

Meer over Sandro Veronesi via Italibro.

Kalme chaos van Sandro Veronesi - oorspronkelijke titel Caos calmo - verscheen bij Prometheus in 2006, vertaald uit het Italiaans door Rob Gerritsen. isbn 9044608436

Geen opmerkingen: