Pagina's

18 oktober 2009

Arundhati Roy - Het einde van illusies




Wat? De rivier en de bom.

Wie? Arundhati Roy (India, 1961) was in 1997 winnares van de Booker Prize voor De God van Kleine Dingen.

Genre: essays

Sterren: ***


Als er een kernoorlog komt, zullen niet China of Amerika of zelfs Pakistan of India onze vijand zijn. De aarde zelf zal onze vijand zijn. De elementen - de hemel, de lucht, de aarde, de wind en het water - zullen zich allemaal tegen ons keren. Hun toorn zal verschrikkelijk zijn.


Recensie: De Indiase Arundhati Roy had al eerder de Booker Prize gewonnen voor De God van Kleine Dingen toen ze besloot enkele beslissingen van haar regering in New Delhi aan de kaak te stellen: de bouw van een dam in de Narmadarivier en de wapenwedloop met buurland Pakistan, resulterend in de natte droom van menige would-be-wereldmacht, de atoombom. In beide essays, eerder gepubliceerd in Indiase dagbladen, steekt ze haar verontwaardiging niet onder stoelen of banken. Hoe is het mogelijk dat een miljardenproject als de Sardar Sarovardam alleen maar méér ongelijkheid tussen de Indiërs teweegbrengt? Waarom moeten wij per se het Westen achterna lopen, het Westen waar we verder niet veel goede woorden voor over hebben, in de ontwikkeling van het meest destructieve wapen van allemaal? Arundhati Roy laat het buikgevoel spreken, zoals Naomi Klein en Michael Moore het haar voordeden. De andere zijde van het verhaal, die er zonder twijfel ook is, verdwijnt uit beeld. Maar is dat niet de beste manier om mensen wakker te maken?

Links: wikipedia (Engels) - recensie van Moors Magazine
Google Maps: Het einde van illusies op de wereldkaart

Het einde van illusies van Arundhati Roy - oorspronkelijke titel The Cost of Living - verscheen bij Prometheus in 1999, vertaald uit het Engels door Ria Loohuizen en Alissa Leigh.
116 pagina's, isbn 9053338861

Geen opmerkingen: