Pagina's

23 april 2011

Nicola Lecca - Het laatste concert


En toch, na Mahler - en vooral na zijn Tweede Symfonie - is iedereen geneigd hetzelfde te reageren. En dus barst zowel in Napels, Stockholm als Londen na deze koraalsymfonie een daverend applaus los en zelfs diegenen die dat nooit eerder durfden, springen op en roepen: 'Bravo!'
Ook vanavond heeft Alexander de zielen weer diep geraakt en het publiek is na het concert met een gelukkig gevoel naar huis gegaan. Maar zelf was hij, eenmaal op zijn kleedkamer na een vermoeiende rij handtekeningenjagers, moederziel alleen.

***

Origineel is ie wel, die Nicola Lecca. Zijn roman Het laatste concert speelt zich grotendeels af in IJsland. De wereldberoemde Alexander Norberg zal er zijn allerlaatste concert dirigeren, en wel in de oude kathedraal van Reykjavik. Tweeënvijftig mensen worden uitgenodigd, op goed geluk gekozen uit de telefoongids. Het concert groeit uit tot het evenement van de eeuw. Iedereen wil aanwezig zijn bij de opvoering, onder andere een jonge Zweed, een fan die zijn job in een Londens hotel beu is. Een IJslandse casanova mag er wel bij zijn, al vraagt hij zich af wat het Stabat Mater van Pergolesi hem te bieden heeft.

Nicola Lecca, geboren in 1976 en genomineerd voor de Premio Strega in 1999, toont in Het laatste concert wat een kundig verteller hij is. De vergankelijkheid van de roem is een belangrijk thema, met naast Norberg in de hoofdrol een jongen, overbeschermd door zijn ouders, wiens zangcarrière ten einde loopt wegens de komende baard in de keel. Veel verschillende personages die samenkomen in een kille kerk aan de uiterste rand van Europa. Mooi boek, maar ook nogal afstandelijk.

Het laatste concert van Nicola Lecca - oorspronkelijke titel Hotel Borg - verscheen bij De Geus in 2010, vertaald uit het Italiaans door Liesbeth Dillo.
221 blz, isbn 9789044513820

Geen opmerkingen: