Pagina's

8 september 2011

Elvira Seminara - Onheil


Wat is er, waarom doen jullie zo geheimzinnig? En ze keek ons lachend aan, keek naar de tafel en de borden en bestreek de hele wereld met het blauw van haar ogen, en daarna was alles anders.
Hoe krijgt ze het voor elkaar niet in het gat te vallen, dacht ik, toen ze verder liep.
Er was een greppel tussen mij en mijn man, midden in de keuken. We zorgden ervoor die te ontwijken, er niet in te vallen, zoals die keer op de Etna, vlak bij de krater.

****

De Italiaanse noir: een beklemmend gevoel, een alledaagse situatie die ontspoort, soms zelfs horrortrekjes. Denk aan auteurs als Eraldo Baldini (Mal'aria) of Niccolò Ammaniti (Laat het feest beginnen). En denk voortaan ook aan Elvira Seminara, auteur van Onheil, een typisch product van het genre waar Italië sterk in is.

Een klein Siciliaans huishouden - man en vrouw - krijgt versterking van een Oekraïense huishoudster, Ludmilla. De vrouw des huizes ziet spoken - ze lijdt onder een trauma uit het verleden. Er verdwijnen dingen in huis, het is bloedheet, haar man verdwijnt 's nachts uit de slaapkamer. Maar waar eindigt de waarheid en krijgt het trauma het laatste woord? Het broeit en het gist. Een climax kan niet uitblijven. Benauwend, klam, sinister debuut van Elvira Seminara.

Onheil van Elvira Seminara - oorspronkelijke titel L'indecenza - verscheen bij Serena Libri in het voorjaar van 2011, vertaald uit het Italiaans door Aafke van der Made.
199 blz, isbn 9789076270685

Geen opmerkingen: