Pagina's

12 februari 2012

Helle Vincentz - De Afrikaanse maagdZe begreep uitstekend dat het onredelijk was dat mensen die generaties lang op een plek hadden gewoond en van de aarde hadden geleefd ineens gedwongen werden een nieuw leven te beginnen, omdat de regering had besloten een buitenlands bedrijf in de aarde onder hun voeten te laten graven. Aan de andere kant kon je de ontwikkeling van een heel land of de internationale behoefte aan ruwe grondstoffen niet tegenhouden, alleen omdat een enkele stam vooruitgang vreesde.

***

De jonge Deense Caroline Kayser wordt naar Kenia gestuurd om er de aantijgingen van een vrouw te onderzoeken. Die stuurde een brief naar Dana Oil om te klagen over verkrachtingen van jonge meisjes en andere wantoestanden die haar dorp teisteren sinds het oliebedrijf er actief is. Caroline moet eigenlijk alleen maar de plaatselijke bevolking (en de aandeelhouders) geruststellen, maar komt terecht in een regelrechte thriller: de briefschrijfster is vermoord en corruptie is een dagelijkse realiteit.

De Afrikaanse maagd is een gedegen thriller, vol vaart en spanning, die bovendien de juiste vragen stelt over de drang naar alsmaar meer olie - ook als dat tegen de wil van de streekbewoners ingaat. Daar tegenover staat dat Vincentz iets te gretig allerlei clich├ęs bevestigt over de harde zakenwereld. Deel twee en drie van de aangekondigde trilogie brengen misschien wat meer nuance.

De Afrikaanse maagd van Helle Vincentz - oorspronkelijke titel Den afrikanske jomfru - verscheen bij Prometheus in 2011, vertaald uit het Deens door Lammie Post-Oostenbrink.
352 blz, isbn 9789044619140

Geen opmerkingen: