Pagina's

7 april 2012

Valerio Massimo Manfredi - De adelaar



Toen keek Silius Salvidienus temidden van de algemene opwinding naar de blik van Caesar. Zijn grijze ogen, glanzend van een vermoeid licht dat aan en uit leek te gaan, drukten alleen levensmoeheid uit, een nu wel ondraaglijke inspanning. Ogen van een man die zijn schreden alleen naar het onmogelijke kon richten of naar de dood.
Allebei onaanvaardbare uitkomsten.

***

Jullie blijven ook gretig series en 3D-films over de Titanic tot jullie nemen - en iedereen weet hoe dát verhaal afloopt -, dus kan er ook nog wel een boek bij over de dood van Julius Caesar. Tu quoque, Brute, fili mi, luidden zijn laatste woorden. Al moet gezegd dat hij die in De adelaar niet over de lippen krijgt, op die beruchte vijftiende maart van het jaar vierenveertig voor Christus, oftewel de Iden van maart, zoals het boek oorspronkelijk zou getiteld worden.

Net zoals de 3D een extra dimensie toevoegt aan Titanic, tracht Valerio Massimo Manfredi, hoogleraar archeologie in Milaan en in eigen land bestsellerauteur, de ondergang van Caesar een eigen draai te geven. Hij doet dat door te focussen op de laatste week en er een sterk gedramatiseerde eindsprint aan toe te voegen: het complot wordt ontdekt, ergens aan de andere kant van de bergen, en koeriers pro en contra gaan op weg om Caesar te verwittigen, dan wel tegenstanders uit de weg te ruimen. De spanning wordt zoetjesaan opgevoerd tot je tegen wil en dank begint te denken aan een toekomst mét Caesar. Quod non, uiteraard. Een hoogleraar archeologie kan zich veel permitteren, maar dat nu ook weer niet.

De adelaar van Valerio Massimo Manfredi - oorspronkelijke titel Idi di Marzo - verscheen bij Athenaeum-Polak & Van Gennep in het voorjaar van 2012, vertaald uit het Italiaans door Jan van Geldrop.
271 blz, isbn 9789025369323

1 opmerking:

Romefan zei

Erg mooi boek, maar vind de Romeinse geschiedenis zowiezo interessant.

En leuk vergelijk met de Titanic "je weet dat de boot gaat zinken maar het blijft toch superspannend".