Pagina's

30 juli 2012

Dave Eggers - Een hologram voor de koningHet tijdperk waarin de mens door machines wordt overheerst was aangebroken. Dit was de teloorgang van een natie en de triomf van systemen die waren ontworpen om elke vorm van menselijk contact, menselijke rede, persoonlijke discretie en besluitvorming te verijdelen. De meeste mensen wilden geen beslissingen nemen. En te veel mensen die in de positie waren om beslissingen te nemen, hadden besloten dat aan machines over te laten.

***

Dave Eggers werd - behalve door te lange titels als UZVSVOB en EHVVDG - vooral bekend dankzij zijn door verontwaardiging gedreven romans - denk aan het lot van de Sudanese kinderen in Wat is de Wat en het post-Katrina-trauma in Zeitoun. Een hologram voor de koning past plus minus in het rijtje. Eggers kaart de verschuiving aan van de economische macht naar het oosten, die er is gekomen door de zoektocht naar zo laag mogelijke arbeiderslonen.

Dat die tactiek niet altijd loont, blijkt uit het verhaal van Alan Clay, die ooit een fietsenfabriek trachtte te verplaatsen van Chicago naar Hongarije. Na die mislukte strategie en een al even mislukt huwelijk is het zover gekomen dat hij alleen door een succes in het Midden-Oosten de schuldeisers nog kan afhouden. Hij tracht er een informaticasysteem te verkopen aan de Saudische koning, voor de gloednieuwe stad die aan de kust in opbouw is. De koning laat echter lang op zich wachten. Alan houdt zich dus maar bezig met piekeren over een gezwel in zijn nek, en komt tussendoor tot de vaststelling dat zijn ideeën over het ultra-conservatieve Saudi-Arabië niet helemaal overeenstemmen met de werkelijkheid.

De thematiek is duidelijk, de parallel met Alans vastgelopen leven al evenzeer. Maar verhalen over de Oosterse economische groei, die lees je bijna dagelijks in de krant. Veel verrassingen zitten er dus niet in. Het verhaal kabbelt verder, op het ritme van het zinloze wachten. Met een koning in de rol van Godot.

Een hologram voor de koning van Dave Eggers - oorspronkelijke titel A Hologram for the King - verscheen bij Lebowski Publishers in 2012, vertaald uit het Amerikaans door Gerda Baardman, Lidwien Biekmann en Jan de Nijs.
301 blz, isbn 9789048812523

Geen opmerkingen: