Pagina's

30 augustus 2012

Sandro Veronesi - Misplaatste kussenwant je vader zal zich niet herinneren dat hij is gestorven terwijl hij jouw hand vasthield, en ook niet dat hij je dankbaar was, en ook niet dat hij je heeft verteld over Frank Lloyd Wright, en ik zeg je dat hij bij zijn ontwaken monter zal zijn en een paar uur zelfs liefdevol, en toch zeg ik je dat hij na die korte pauze weer zal gaan klagen over pijn, in zijn borstkas, en alles zal opnieuw beginnen

***

Aan Misplaatste kussen is vast een boeiend gesprek voorafgegaan tussen de auteur, zijn redacteur en een gladde jongen van de marketingafdeling. We moeten het ijzer smeden nu je zo populair bent, zegt de gladde jongen (waaruit meteen zijn beperkte literaire kwaliteiten blijken). Je mag me niet opjagen, zegt de auteur, aan Troje brandt heb ik wel twintig jaar gewerkt, en dat was geen probleem. Ha!, roept de ander uit. Troje brandt! Waarom zijn Kalme chaos en XY dan zoveel beter? Daarvoor had je toch geen decennia nodig? Waarop de redacteur, de brave ziel, stilletjes opwerpt: Je hebt toch nog wat korte verhalen in je schuif liggen, Sandro. Misschien kunnen we die... De gladde jongen springt overeind. Yes!

En voila, Misplaatste kussen is geboren. Als tussendoortje is het best een succes. Het houdt de herinnering levend met vintage Veronesi-verhalen: veel lijden en dood, zoeken naar een doel in het leven, complexe vader-zoonrelaties. Maar veel ruimte om dat alles uit te werken is er niet (op enkele uitzonderingen na). En voor je het weet zit je je blind te staren op een verhaal over een aansteker. Geen onverdeeld succes, die Misplaatste kussen, maar het kan ermee door.

(PS. Dat verhaaltje, over die gladde jongen en zo, dat klopt niet, want Veronesi heeft zijn eigen uitgeverij, inclusief gladde jongens. Ha!)

Misplaatste kussen van Sandro Veronesi - oorspronkelijke titel Baci Scagliati Altrove - verscheen bij Prometheus in 2012, vertaald uit het Italiaans door Rob Gerritsen.
199 blz, isbn 9789044621716

Geen opmerkingen: