Pagina's

4 augustus 2013

Chika Unigwe - De zwarte messiasHet doet me goed te horen dat het u beklemt, de gedachte eigendom te zijn van een ander mens, van een persoon als uzelf. Wat een vreugde om niet te hoeven buigen voor een medemens. Je geen zorgen te hoeven maken of je wel of niet aan iemand anders wordt doorverkocht.

***

Chika Unigwe werd in 1974 geboren in Nigeria, studeerde daar ook af, maar doctoreerde aan de Universiteit Leiden en raakte verzeild in Turnhout, waar ze de vorige legislatuur gemeenteraadslid was. In haar nieuwe roman, overigens in het Engels geschreven, doet ze Gustavus Vassa herleven, die in de achttiende eeuw als kind verkocht werd aan slavenhandelaren. Na verschillende meesters gediend te hebben, de ene al wat wreder dan de andere, weet hij zich vrij te kopen en vestigt hij zich in Engeland, waar hij een blanke vrouw huwt en vurig het afschaffen van de slavernij bepleit. Zijn autobiografie, waarop Unigwe De zwarte messias baseert, verscheen in 1789.

Unigwe laat Vassa zijn levensverhaal vertellen van op zijn sterfbed, hevig verward, verscheurd na de dood van zijn vrouw, en niet meer in staat zijn aanhoorder te herkennen. De onthulling van de identiteit van de bezoeker is trouwens een klein spanningsboogje waard. De zwarte messias is een aardige biografie, geschreven in een plechtig klinkende taal. Veel verrassingen zijn er niet te rapen, maar het is wel een onderhoudende historische roman geworden.

De zwarte messias van Chika Unigwe verscheen bij De Bezige Bij Antwerpen in 2013.
293 blz, isbn 9789085424543

Geen opmerkingen: