Pagina's

25 september 2007

Bavo Dhooge - SpiegelsWie? Bavo Dhooge (1973) is een Vlaamse literaire duizendpoot.

Wat? Fantasie der klonen.

Genre: jeugdthriller

Sterren: ***


We wisten allebei dat klonen bij wet verboden was. Maar we wisten evengoed dat alles wat bij wet verboden werd, een eigen wet vond en dat er, zoals voor het vroegere drugscircuit, nu ook een zwarte markt bestond voor klonen. Het was een trend geworden. Een hype.


Recensie: Het jaar 3113. De vijftienjarige Mike Snow is verkenner. Niet bij de scouts, maar als een soort hulpje voor de patrouilles, politiediensten die de ondergrondse wegen van de stad in de gaten houden. Mike krijgt bezoek van Cora, die hem vraagt haar broertje op te sporen. Dorian is autistisch en Cora verdenkt er haar vader van hem ontvoerd te hebben. Maar nog voor Mike iets kan ondernemen, wordt hij neergeslagen. De patrouilles verdenken hem van de ontvoering. Zowel hij als Dorian zijn immers verdwenen uit de replayfiles, een soort videobeelden die van elk moment en elke plaats worden bijgehouden.

De technologische snufjes en futuristische fantasietjes zijn uiteraard niet van de lucht. Denk maar aan de replayfiles, een soort big brother in het kwadraat. Of de Dam, gebouwd om het land te beschermen tegen tsunami's, de enige plaats vrij van meekijkers, maar wel vol dealers en junkies. De andere kant van het verhaal bevat de klassieke thrilleringrediƫnten: Mike slaat op de vlucht, samen met de kleine Dorian, en tracht zijn onschuld te bewijzen, achternagezeten door de patrouilles. Het geheel is een leuk boekje, met veel vaart verteld, afwisselend spannend en ontroerend, en handig gebruik makend van de vrijheden die het genre biedt.

Bavo Dhooge is duidelijk van alle markten thuis. Van zijn hand verschenen al een handvol grappige thrillers met de Gentse detective Pat Somers, bibberboeken voor kinderen, westernthrillers voor de jeugd, een biografie van John Massis, een absurdistische tragikomedie, en nu dus een futuristische jeugdthriller. Samen al goed voor een dertigtal S-titels. Je zou bijna denken dat Dhooge zijn klonen ook aan het schrijven zet.

Meer van Bavo Dhooge: Star - Showtime - Speeltijd
Links: de website van Bavo Dhooge - Genootschap van Vlaamse Misdaadromans

Spiegels van Bavo Dhooge werd uitgegeven bij Manteau in de nazomer van 2007. 200 pagina's, isbn 9789022321935.

Geen opmerkingen: