Pagina's

4 maart 2012

Francesca Melandri - Eva slaapt'Ik heb een Italiaans paspoort, mijn moedertaal is Duits, mijn geboortegrond is het zuiden van Tirol, de streek waarvan het noordelijke en het oostelijke deel in Oostenrijk liggen. De Duitstaligen praten over Zuid-Tirol, de Italianen over Alto Adige, wat staat voor Hoge Etsch. Het verschil is vanuit welk standpunt je tegen de rivier aan kijkt: van bovenaf of van onderop.'

*****

Het is een van die vergeten conflicten, nochtans niet eens zo ver hier vandaan. Elk jaar bezoeken duizenden wintersporters Zuid-Tirol, een gebied met overwegend Duitstalige bewoners, maar na de Eerste Wereldoorlog bij Italië gevoegd. Mussolini voerde in de streek een gewelddadige politiek van onderdrukking. De term Süd-Tirol werd verboden en vervangen door het Italiaanse Alto Adige. De Zuid-Tirolers hoopten dat Adolf Hitler hun regio weer bij Oostenrijk zou voegen, maar de fascistische bondgenoten mochten niet gebruskeerd worden. Velen gingen wel in op het aanbod een nieuw bestaan op te bouwen in Duitsland. Het is een stigma dat nog decennialang zou blijven bestaan.

De geschiedenis van Zuid-Tirol, van de annexatie over de bloedige guerilla tot en met het vredesbestand met de Italiaanse staat, vormt de rode draad doorheen Eva slaapt, het romandebuut van de Romeinse Francesca Melandri. Zoals alleen de grootste vertellers dat kunnen verweeft zij de geschiedenis van het land met de geschiedenis van een familie: die van Gerda en haar controversiële relatie met een Zuid-Italiaanse soldaat. Haar dochter Eva denkt tijdens een treinrit vanaf de Alpen tot in de tip van de laars na over haar leven en dat van haar familie: Italiaans noch Oostenrijks. Of misschien van allebei een beetje.

Als je nog eens gaat skiën aan de Kronplatz, neem dan Eva slaapt mee. Je komt niet alleen alles te weten over de eerste skiliften, misschien hoor je ook nog een echo van de geweerschoten die de regio jarenlang teisterden. Eva slaapt is een meeslepend en ontroerend relaas over een regio en een vrouw, beiden op zoek naar eigenheid.

Eva slaapt van Francesca Melandri - oorspronkelijke titel Eva Dorme - verscheen bij Cossee in 2011, vertaald uit het Italiaans door A. Habers.
383 blz, isbn 9789059363175

Geen opmerkingen: