Pagina's

29 juni 2012

Monaldi & Sorti - VersluieringIk maakte me wel bezorgd om de felle onenigheid met Malagigi. Als er dan voor het volgende carnaval echt een muziekopera in elkaar was gezet, zouden Atto en hij er samen in moeten zingen. Maar wie moest de hoofdrol? Naar de onbetwiste kampioen van de zangkunst, Malagigi, die het publiek bespeelde en die de paus zich voor het eerst had verwaardigd uit te lenen buiten Italië, of naar de rijzende ster Atto Melani, de tovenaar van de weemoedige aria's en daarom zeer in trek bij Hare Majesteit de koningin van Frankrijk?

**

Een gunstige wind heeft Versluiering in mijn bus doen belanden, een geschenkboekje ter gelegenheid van de maand van het spannende boek in 2011. Niet te verkrijgen in Vlaanderen, want blijkbaar zijn literaire grenzen onoverbrugbaar en strekt de Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (in Vlaanderen heet zoiets heel modern boek.be) zich niet uit tot de vriendelijke zuiderburen. Niet dat we jaloers zijn. Zó super zijn die geschenkboekjes nu ook weer niet.

Versluiering sluit aan bij Monaldi & Sorti's laatste serieuze werk, Mysterium, waarin Melani en co allerlei avonturen beleven op een eiland in de Middellandse Zee. Het gezelschap was onderweg naar Frankrijk waar Melani en een andere castraat, Malagigi, zouden optreden voor niemand minder dan kardinaal Mazarin, de eerste minister. In Versluiering zijn ze uiteindelijk toch in Parijs geraakt, en draait alles om de vraag waarom het hele gezelschap per se daarheen moest komen, en wie, eenmaal aangekomen, een moordpoging ondernam op Malagigi. Misschien wel Melani zelf.

Je zou denken dat het Monaldi & Sorti, gekend van hun meer dan 500 pagina's per deel tellende reeks rond Atto Melani, goed zou doen zich voor één keer aan de regels van de Collectieve Propaganda te moeten houden. Een keurslijf van minder dan honderd pagina's zou het aantal personages, lijstjes en theologische discussies tot een minimum moeten beperken. Helaas hebben de twee de uitdaging opgelost door het lichtere deel, de actie, te schrappen, en zich volop te concentreren op intriges en oude geschriften. Of hoe een kort verhaal toch zwaar kan zijn.

Meer over Monaldi & Sorti bij Italibro.

Versluiering van Monaldi & Sorti - oorspronkelijke titel Dissimulazione - werd in 2011 geproduceerd door uitgeverij Cargo in opdracht van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, vertaald uit het Italiaans door Jan van der Haar.
96 blz, isbn 9789059651265

Geen opmerkingen: