Pagina's

24 juni 2012

Peter Marx - Het uur van de dode wolfBlankensteijn schraapte zijn keel. 'Johnson heeft geldschieters die zich actief met het reilen en zeilen van zijn beweging bemoeien. Sterker nog: ze gebruiken - of misbruiken - Our Hope is Africa op een geraffineerde manier. Enerzijds wassen ze crimineel geld wit via twee banken in Liberia, anderzijds sturen ze in de VS gezochte misdadigers overzee en laten die na enkele weken of maanden met een nieuwe identiteit terugkeren.'

**

Uitgeverij Marmer uit Baarn haalt met de vrouwenthrillers van Linda van Rijn mooie verkoopscijfers, heb ik me laten vertellen. Verder ken ik de uitgeverij alleen omdat hun auteur Harold S. Karstens zich outte als Bavo Dhooge (of vice versa). En Marmer heeft nog pseudoniemen in de aanbieding. Peter Marx, zo wordt mij aangekondigd in de begeleidende brief bij Het uur van de dode wolf, is niemand minder dan Jeroen Kuypers, een Nederlandse Vlaming die ondertussen genoeg alter ego's heeft voor een spelletje kleurenwiezen met zichzelf.

Het uur van de dode wolf is het eerste deel in een reeks rond ene Damian, een soort James Bond met een licence to kill, niet in dienst van de Engelsen of de Nederlanders, maar in opdracht van enkele multinationals, die een stabiel economisch klimaat wensen. Een grote Nederlandse bank blijkt  ongewenste banden te hebben met een organisatie die arme Afro-Amerikanen een mooie toekomst voorspiegelt in het Afrikaanse Liberia. Onschuldige praatjes, zou je denken, maar achter de schermen wordt er geld witgewassen en krijgen criminelen een nieuwe identiteit. En dat ziet de grootbank niet zitten.

Zonder veel tijd te verspillen aan een plan van aanpak begint Damian wat onrust te stoken, met als resultaat een pak boze negers, een achtervolging door het Amerikaanse Midwesten en enkele doden in motel rooms. Het verhaal is helaas weinig meer dan een schaamlapje voor de actie, en die is niet van het soort waar je alles voor laat vallen. Waar die dode wolf uit de titel op slaat, en wat die 'meedogenloze misleiding' op de cover juist inhoudt, mag bovendien Joost weten. Het uur van de dode wolf kost je vijf euro; het tegelijk uitgebrachte tweede deel, Het Armeense medaillon, kost er tien. Hopelijk is het dan ook dubbel zo goed.

Het uur van de dode wolf van Peter Marx verscheen bij Uitgeverij Marmer in 2012.
219 blz, isbn 9789460680823

Geen opmerkingen: