Pagina's

23 september 2012

Guy Delisle - Jeruzalem



Voor een buitenlander die in Israël verblijft, is het verrassend om te zien hoe vrij de plaatselijke journalisten zich uitdrukken. In Europa, waar we gewend zijn om nogal terughoudend te zijn met onze kritiek op Israël en zijn regering, komt het bijna choquerend over.

****

Nog maar net het Jeruzalemkwartet uitgelezen, en daar is de hoofdstad aller religies weer. Wat de Canadese tekenaar Guy Delisle eerder deed in Pyongyang, Birma en Shenzhen doet hij nu in Jeruzalem. Delisle's vrouw werkt voor Artsen zonder Grenzen, en alleen al het feit dat die tussenbeide moeten komen in een zo welvarend land als Israël is onthutsend. Terwijl zij werkt, houdt Guy zich bezig met de kinderen en met tekenen.

In zijn quasi-naïeve en sobere stijl beschrijft Delisle het dagelijkse leven in Jeruzalem en omstreken. In een paar pennenstreken schetst hij een muur die Joden van Palestijnen scheidt. Met een kwinkslag toont hij hoe hij dekking moet zoeken wanneer met stenen wordt gegooid naar soldaten aan een van de vele checkpoints. Beelden die we ook van tv kennen, maar Delisle verrast ook vaak. De vrijheid van de Israëlische pers en de verscheidenheid van meningen vindt je in de journaalitems niet altijd terug. Jeruzalem is mooi getekend, verrassend en nog grappig ook.

Jeruzalem van Guy Delisle - oorspronkelijke titel Chroniques de Jérusalem - verscheen bij Oog & Blik in 2012, vertaald uit het Frans door Arend Jan van Oudheusden.
334 blz, isbn 9789054923435

Geen opmerkingen: