Pagina's

28 april 2007

Bavo Dhooge - SpeeltijdWie? Bavo Dhooge (1973) schreef tot nu toe 25 S-boeken en woont met vrouw, kind en 2 katten in Gentbrugge.

Wat? Een schoolmeester verliest de pedalen.

Genre: komische thriller

Sterren: ***


'Mijn god,' dacht ik soms, 'Frank Boen, je hebt er de beste plek uitgezocht, jongen.' Die mensen in dat gat waren namelijk achterlijk. Ik bedoel, je kan ze eigenlijk niet achterlijk noemen want ze weten van niet beter, maar ze leken ontzettend traag.


Recensie: Frank Boen is nog een paar weken schoolmeester, en dan houdt hij ermee op om een boek te gaan schrijven over Ernest Hemingway. Meester Frank heeft geen gezag. Niet op school, en eigenlijk ook thuis niet, al spant hij zich in ons van het tegendeel te overtuigen. Naast Frank, in zijn oude huis, komen nieuwe buren wonen, stadsmensen. Vic is para, en het plan wordt opgevat hem te laten meegaan op bosklassen. Dat zal hem nog betreuren, want de kampeertrip loopt drastisch uit de hand, met enkele onschuldige slachtoffers als gevolg. Een kat, om mee te beginnen.

Speeltijd is een verwarrend boek, maar dat is helemaal geen slechte zaak. Aan de ene kant moet je wel lachen, want Dhooge is naar aloude gewoonte kwistig met kwinkslagen. Aan de andere kant mág je eigenlijk niet lachen, want het gaat hier toch om redelijk ernstige vergrijpen. Dus voel je een zekere gêne omdat je gaat meeleven met een ontsporende sufferd. Het moeten maar zo geen ettertjes zijn, denk je dan. Bij momenten voelt het allemaal wel een beetje overdone aan, maar dat mag ook wel in een boek als dit. Geen wonder dat er al een optie genomen is op de filmrechten.

Meer van Bavo Dhooge: Star - Showtime - Spiegels
Links: Speeltijd is momenteel enkel te verkrijgen via wwaow. Meer over Bavo Dhooge op zijn website. Meander heeft een interview met Dhooge en een voorpublicatie uit een ander boek, Solo.

Speeltijd van Bavo Dhooge werd uitgegeven voorjaar 2007. ISBN 9090203230.

Geen opmerkingen: