Pagina's

3 maart 2010

Niccolò Ammaniti - Laat het feest beginnen!Hij verafschuwde ze. Ze waren een massa onbenullen. Een kudde schapen. Hun waardering deed hem niets. Ze zouden met evenveel enthousiasme zijn komen aanrennen voor de familiememoires van de directeur van het journaal van Net 1 of voor de amoureuze ontboezemingen van het banaalste hittepetitje van de tv-wereld. Ze wilden alleen hun eigen persoonlijke gesprekje hebben met de ster, hun eigen handtekening, hun eigen moment met hun idool. Als ze konden, zouden ze een stukje van zijn kleren afrukken, een lok van zijn haar, een tand, en dat als een relikwie mee naar huis nemen.

***


Het lijkt wel een geval van gespleten persoonlijkheid. Hij begon zijn carrière met het al te gekke Kieuwen en de humoristische bundel Het laatste oudejaar van de mensheid, om daarna iets harder uit te halen met Ik haal je op, ik neem je mee, Ik ben niet bang en vooral prijswinnaar Zo God het wil. Met zijn nieuwste boek keert Niccolò Ammaniti terug naar de beginjaren. Laat het feest beginnen! is een gewaagde mix van kolder en satire.

Saverio Moneta is de leider van een satanische sekte, de Beesten van Abaddon. Een geestdodende job en een hysterische echtgenote drijven hem en enkele volgelingen naar een pièce de résistance. De beslissende slag, die de sekte een plaats op alle voorpagina's zal bezorgen, zal plaatsvinden op een feest georganiseerd door een megalomane projectontwikkelaar. Ook aanwezig is Fabrizio Ciba, een schrijver die wanhopig op zoek is naar een nieuw succes en een nieuw leven. De vraag is of hij beide zal vinden op een feestje waar verder alles mis loopt.

Alle remmen los. Dat was blijkbaar het motto van Ammaniti voor Laat het feest beginnen! Als je denkt dat na een ritje op een losgeslagen olifant in een park in Rome het gekste wel achter de rug is, komt hij met een nog krankzinniger idee aandraven. Maar tussen de kolder door schetst Ammaniti ook een satirisch beeld van het wereldje van bekende Italianen, met een aan zichzelf twijfelende Ciba in het middelpunt. Wat ben je als schrijver waard als je boek alleen nog verkoopt omdat je toevallig ook op tv komt? Een boek rond midlifecrisissen en olifanten. De olifanten winnen.


Lees meer over Ammaniti bij Italibro.

Laat het feest beginnen! van Niccolò Ammaniti - oorspronkelijke titel Che la festa cominci - verscheen bij Lebowski in het begin van 2010, vertaald uit het Italiaans door Etta Maris.

303 blz, isbn 9789048802630

Geen opmerkingen: