Pagina's

12 augustus 2012

Mieke de Loof - De vijand van binnenPlots een droge knal, gevolgd door een paar andere. Voetzoekers? Een golf van paniek rolde door de massa. Schani zag dat de fotograaf van de Arbeiter-Zeitung zijn apparatuur bijeengraaide en naar de Karlskirche holde, waar ook Dragan en de vrouwen naartoe snelden. Een hysterische stem riep Vuur! Hoewel Schani wist dat het eerste salvo altijd boven de hoofden werd afgevuurd, trok hij instinctief zijn hoofd tussen zijn schouders.

****

Mieke de Loof is al aan haar vierde misdaadroman toe rond jezuïet en geheim agent Ksaveri Ignatz, en er zit nog geen sleet op de formule. Integendeel, De vijand van binnen evenaart het hoge niveau van Wrede schoonheid, deel drie uit de reeks. De setting in de Oostenrijkse hoofdstad net voor de Eerste Wereldoorlog is sowieso al fascinerend - met veel sociale onrust, politieke complotten en doofpotoperaties. De Loof heeft opnieuw veel aandacht besteed aan haar research. Zoals ze zich voor Wrede schoonheid verdiepte in de wereld van de psychoanalyse, zo ging ze nu op zoek naar de geschiedenis van de anarchisten.

De personages in De vijand van binnen zijn geen gewone stervelingen. In sommige gevallen lijken ze slechts een klein radertje in de geschiedenis - een van de vele betogers of amateuristische samenzweerders - maar in feite maken ze deel uit van een groter verhaal dat leidt naar een dodelijk schot in Sarajevo, met de gekende verschrikkelijke gevolgen. De eerder complexe verhaallijnen in De vijand van binnen nopen je wel eens tot terugbladeren, maar op het eind ben je blij dat je de moeite hebt gedaan.

De vijand van binnen van Mieke de Loof verscheen bij De Geus in 2012.
217 blz, isbn 9789044518016

Geen opmerkingen: