Pagina's

8 augustus 2012

Arto Paasilinna - Helse eendjesJyllänketo stelde vast dat ze zevenenveertig Eendjes hadden buitgemaakt, die onder luid protest in de galmende lift en langs die weg in het gesteente verdwenen, tot bijna een kilometer onder de grond. De ontvangst beneden zou naar alle waarschijnlijkheid koeltjes zijn.

***

Jyllänketo en de wulpse oma uit Savo in het hoerenmotel. Zo luidt de titel van een van de hoofdstukken uit Helse eendjes van de grappigste Finse auteur, Arto Paasilinna. Daarin steekt een agent van de staatszekerheid de handen uit de mouwen op een voormalige communistische boerderij, waar als nevenactiviteit criminelen gedwongen worden champignons te oogsten in een ondergrondse mijn.

Helse eendjes, genoemd naar een motorbende die aan het werk gezet wordt, is bij momenten hilarisch, maar af en toe overvalt je het gevoel dat de hoofdstukken niet méér inhouden dan wat de titels aangeven. Het begint een terugkerende factor te worden in Paasilinna's boeken: het idee is grappig genoeg, het is met plezier geschreven, maar verrassen doet het nauwelijks.

Helse eendjes van Arto Paasilinna - oorspronkelijke titel Hirttämättömien lurjusten yrttitarha - verscheen bij Wereldbibliotheek in 2012, vertaald uit het Fins door Annemarie Raas.
288 blz, isbn 9789028424593

Geen opmerkingen: