Pagina's

12 oktober 2015

Andrea Camilleri - De poes en het vinkje***

Het heeft een jaar of vijf geduurd, maar commissaris Montalbano is terug. Uitgeverij Prometheus kaapte de reeks weg bij Serena Libri, maar hield het na nauwelijks vier boeken voor bekeken. En dat terwijl er in Italië na De bloedakker nog tien romans gevolgd zijn. Andrea Camilleri heeft dit jaar Montalbano nummer 23 gepubliceerd, verhalenbundels niet meegerekend. Er volgt er nog eentje, in de hoop dat zijn negentig levensjaren hem dat nog toelaten.

Serena Libri lijkt de draad nu terug op te nemen. Zij het niet met een volbloeds Montalbano, maar met een verhalenbundel. Uitgeefster Annaserena Ferruzzi selecteerde acht van Camilleri's beste Montalbano-verhalen. De Siciliaanse commissaris gaat als vanouds zijn eigen weg.

Natuurlijk voerde commissaris Montalbano ondertussen zijn eigen parallelle onderzoek uit, heel onopvallend, in het geheim. En hij kwam tot de slotsom dat er binnenkort weer een aanslag zou plaatsvinden. Hij sprak er niet over met de hoofdcommissaris, hij keek wel beter uit, maar hij begon er wel over tegen Mimì Augello.
Nog los van het prettige weerzien met de tegendraadse Montalbano, zijn twistzieke geliefde Livia en de lichtjes gestoorde medewerker Catarè, is de selectie van Ferruzzi van hoog niveau. De misdaden lijken altijd eenvoudig - een kruimeldief die vrouwtjes op weg naar de mis berooft - maar het ligt altijd net iets anders. Niet moeilijker, maar wel anders. De maffia loert regelmatig om de hoek, maar heeft er zelden rechtstreeks iets mee te maken. Een beetje het leven zoals het is, maar dan op z'n Siciliaans.

De poes en het vinkje en andere verhalen van Montalbano van Andrea Camilleri verscheen bij Serena Libri in 2015, vertaald uit het Italiaans door Willy Hemelrijk.
181 blz, isbn 9789076270883

Geen opmerkingen: