Pagina's

1 juni 2008

Bavo Dhooge - SMAKWat? Kunst- en vliegwerk.

Wie? Bavo Dhooge (Gent, 1973) schrijft boeken en scenario's en is copywriter.

Genre: misdaadroman

Sterren: ****


Onze held probeert op te staan en zet zijn vingers in zijn eigen bloed dat langzaam in het dikke tapijt van de kajuit dringt. Hij verrekt een kuitspier. Ach, dat kan er nog wel bij. In vergelijking met al de rest doet dit hem bijna glimlachen van genot. Onze held heeft al veel te verduren gekregen. Zijn naam: Patrick Somers. Zijn specialiteit: domme dingen.


Recensie: Zijn naar schatting dertigste boek, Stand-in (het exacte aantal is niet zo makkelijk bij te houden - zie bavodhooge.be) werd zopas gelauwerd in de VN Detective- en Thrillergids, maar deze SMAK is waar het voor Bavo Dhooge allemaal mee begon, nauwelijks zes jaar geleden. Zijn eerste misdaadroman rond private-eye Patrick Somers werd bekroond met de Schaduwprijs 2003 en genomineerd voor de Diamanten Kogel.

Het SMAK, voor de niet-kenners, is het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent, tot enkele jaren geleden onder de flamboyante leiding van Bekende Vlaming en kunstkenner Jan Hoet. Het hippe kunstwereldje vormt dan ook het decor van deze thriller. Priv├ędetective Patrick 'Pat' Somers wordt ingehuurd door vader Staelens om zijn zoon Arne op te sporen. Dat onderzoek loopt uiteindelijk niet helemaal goed af, maar Somers komt wel een kunstzwendel op het spoor.

Onder alle Vlaamse detectives steekt Pat Somers er met kop en schouders bovenuit. Somers is een welkome eigenwijze stem tussen al die politie-inspecteurs die denken dat ze slim zijn (en het soms ook effectief zijn). Pat Somers smijt zich op zijn job, zonder al te veel na te denken, en zonder te zitten kniezen als hij weer eens een paar slagen moet incasseren. Integendeel, hij gooit er een van zijn bekende wisecracks tegenaan en doet gewoon verder. Op naar de volgende boksbeugel. En naar de oplossing van het mysterie, natuurlijk. Met SMAK leverde Dhooge zijn visitekaartje af. Intussen heeft hij al een A4'tje nodig om al zijn boeken op te sommen. Veel goed werk, maar ik blijf hopen dat er ook nog eens een echte Pat Somers bijkomt.

Meer van Bavo Dhooge: Star - Showtime - Speeltijd - Spiegels - Stand-in
Links: de website van Bavo Dhooge - wikipedia - Genootschap van Vlaamse Misdaadromans - een kort verhaal op ezzulia.nl - recensies van Blue Owl Books en crimezone.nl
Google Maps: SMAK op de wereldkaart

SMAK van Bavo Dhooge werd uitgegeven bij Davidsfonds Literair in 2002. 219 pagina's, isbn 9063064527.

Geen opmerkingen: