Pagina's

23 maart 2009

Bavo Dhooge - Stiletto libretto
Wat? Veel gedoe om een boek.

Wie? Bavo Dhooge (1973) is een scriptschrijver, copywriter en auteur uit Gent.

Genre: misdaadroman

Sterren: ****


Sukkels sterven net iets sneller. Proficiat, jij bent de snelste.


Recensie: Gentenaar Bavo Dhooge raakt stilaan zelf de tel kwijt van het aantal boeken dat hij schreef sinds zijn debuut in 2002, maar een doorbraak naar het grote publiek zat er nog niet echt in. Misschien komt daar verandering in met Stiletto libretto, zijn eerste volwassenenthriller bij uitgeverij Manteau.

Jimmy Hendricks (let op de -cks) brengt zijn laatste nacht in de gevangenis door wanneer zijn celgenoot Wally onder handen wordt genomen door een stelletje boeven. Ze vinden niet wat ze zoeken, maar Jimmy even later wel: een usb-stick met daarop een boekmanuscript. Hij besluit het te publiceren onder een pseudoniem. Dat had hij beter niet gedaan, want het boek blijkt over een gangsterbaas te gaan, die niet opgezet is met de extra aandacht. Zeker niet wanneer het boek uitgroeit tot een bestseller.

Dhooge wisselde met Stand-In (vorig jaar 5 sterren in de VN Detective- en Thrillergids) Vlaanderen in voor Californië, en hij blijft er nog even hangen. Het volk dat in Stiletto libretto rondloopt is inderdaad niet geschikt voor een plot in pakweg Gentbrugge. Armando is de godfather van dienst, neigend naar grootheidswaanzin en sterk begaan met zijn ecologische voetafdruk. Zijn helper King laat zich in zijn pink een stiletto inplanten na een incident met wat bureelmeubilair. Beide personages geven al aan dat Stiletto libretto verre van bittere ernst is. Het boek telt enkele heerlijk komisch-gewelddadige scènes rond pantoffelheld Jimmy. Vergelijken met Quentin Tarantino is er (nog) licht over, maar het kan geenszins kwaad de naam te laten vallen.

Zeker in het begin is Stiletto Libretto ietwat haperend geschreven, maar het verhaal bloeit open langs ettelijke plotwendingen. Als je een boontje hebt voor loserachtige helden-tegen-wil-en-dank en misdaadromans met een prettig gestoorde kronkel in het lijf, dan ben je bij Dhooge aan het goede adres. Nog een paar boeken als Stiletto libretto en wij zijn alvast bereid de legendarische Pat Somers uit Dhooges beginjaren te vergeten.

Meer van Bavo Dhooge: SMAK - Star - Showtime - Speeltijd - Spiegels - Stand-in
Links: de website van Bavo Dhooge - wikipedia - interview op deze site - Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs - trailer van Stiletto libretto

Stiletto libretto van Bavo Dhooge verscheen bij Manteau in maart 2009.
320 blz, isbn 9789022323519

1 opmerking:

Marcel (Bloedspannend) zei

Een doorbraak bij het grote publiek is er met Stiletto Libretto niet gekomen. Ook de nominatie voor de Gouden strop heeft daar niets aan veranderd. Aan het boek kan het niet liggen, zou je zeggen. Volgens mij heeft het met iets anders te maken: iedere Vlaamse thrillerauteur heeft het moeilijk op de Nederlandse markt. Opvallend: succesvolle Nederlandse thrillerauteurs zijn vrouw, in Vlaanderen scoren de mannen. Toeval? Ik vond Stiletto libretto 4 druppels waard. De vorige thriller van Dhooge, Stand-in, vond ik geslaagder.